Energispartips
I februari kommer vi varje vecka publicera olika tips som kan vara användbara för dig som kund. Det kan vara allt ifrån hur du snabbast får information om driftstörningar, digitala tjänster, vad som krävs för att bli microproducent mm.
Nu är vintern, snön och kylan här. Äntligen säger kanske en del, medens en del tycker usch. Oavsett om man gillar vintern eller inte är nog en gemensam tanke när kylan slår till: ”Det här kommer synas på elräkningen.” Att elräkningen blir dyrare på vintern är oundvikligt men det finns en del som du kan göra för att hålla nere kostnaderna.
💡 Se över tätningslister i dörrar och fönster. Känn runt fönstren så det inte drar in kall luft. Om du har hus – se gärna över isolering på till exempel vinden. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.
💡 Spara el genom att släcka lampor som du inte använder, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge. Passiv elanvändning och apparater som står i standby-läge står för uppemot 20 procent av ett hushålls samlade elförbrukning.
💡 Byt ut gamla lampor till LED-lampor och lågenergilampor. Kanske tjatigt att höra, men lågenergilampor är fem gånger mer effektiva och håller tio gånger så länge som en gammal glödlampa.
💡 Använd vattenkokare när du ska koka vatten. En vattenkokare drar en tredjedel av energin jämfört med en spis.
💡 Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi när du lägger locket på.
💡 Använd kastruller i samma storlek som plattan. Om kastrullen bara är 1 cm mindre i diameter än plattan kan energiförbrukning öka med upp till 20 procent.